A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács döntése alapján 9.9 millió forintos egyedi támogatásban részesítették „Gyermekotthon Szervezetfejlesztése” címmel, a Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvánnyal partnerségben beadott pályázatunkat. Ennek keretében tíz tréner fog a megvalósításon dolgozni a Bolyai Gyermekotthon hálózatban. Elsősorban a nevelők számára fogunk szervezetfejlesztés keretében tréninget, foglalkozásokat tartani, miközben a gyermekcsoportokban is jelen leszünk három trénerünkkel, hogy a nevelők munkaidőben tudják segítségünkkel az együttműködésüket fejleszteni

Nagy fájdalom volt látni az emberi állapotokat 2018 nyarán, amikor Pálfi Judittal és Szücs Orsival egy kríziskezelésen vettünk részt a hálózat egyik gyermekotthonában.   Az egyik kisfiú azt kérdezte az egyik nevelőtől, hogy „megtanuljam a nevedet, vagy holnap már nem jössz?”– milyen élet az egy gyereknek, ha nincs kihez kötődni, ha heti szinten éli meg, hogy elhagyják? Fantasztikus lehetőséget kaptunk, hogy ebben változást kezdeményezhetünk: fiatalok és nevelők élete válhat egy kicsit jobbá a közreműködésünk nyomán.

Mivel a nevelők párhuzamosan dolgoznak a gyerekcsoportokkal, a felnőttek nehezen tudnak együttműködni. Így az, hogy a gyerekektől elszabadulhatnak munkaidőben, már önmagában esélyt ad számukra. Ugyanakkor az elképzelések szerint nagyjából ugyanaz fog történni a fiatalokkal, mint a nevelőkkel: ventillálás, stratégiaalkotás, együttműködésfejlesztés stb.

A projekt megvalósítása 2020 januárban kezdődött: két trénerünk a nevelőknek tartott 2x3 órás tréningeket havonta, illetve havi 1x2 órában esetmegbeszélést. Három munkatársunk pedig ezalatt az idő alatt a fiatalok két csoportjával dolgozott párhuzamosan.

A program részeként van  online tanuláskísérés,  külön vezetői tanácsadás és a fiataloknak szóló  pályaorientációs program is. A tervek szerint féléves után-követéssel zárjuk a másfél éves programot, amely csoportépítő játékklub és mentálhigiénés támogatásból áll majd.

A hálózatvezető főigazgató lelkesedéssel fogadott minket, és megadott minden támogatást. A nevelők vegyesen – ellenállással, szkepszissel és /vagy lelkesedéssel fordultak felénk.

Az elindult projekt két és fél hónap után a pandémia miatt megállt, a karantén alatt nem jutottunk el a gyermekotthonba. Vezető váltás következtében pedig a szeptemberi indulásnál a hálózat egy másik gyermekotthonában kezdtük, folytattuk a munkát. Az eltelt másfél hónap óta egyéni interjúkkal, csoportos fejlesztéssel és a munkába való segítő csatlakozással veszünk részt a napi életben. Így gyűjtjük az információkat, simítjuk a kapcsolatokat, fejlesztjük a nevelők együttműködését.

 

Csizmazia Kati

projektmenedzser

 

2020. október 20.